Trauma releasing exercises


Nanna-Kristin Arder
Kleivvn. 27 B
N-1356 Bekkestua, Norge
Tlf. (+47) 91789508
E-post:

Sist oppdatert: 03.11.2012
HOVEDSIDE OM TRAUMA RELEASING EXERCISES OM MEDITASJON OM SANGUNDERVISNING MIN BAKGRUNN LINKERTrauma Releasing Exercises

...

TRE (Trauma Releasing Exercises) er en kroppsorientert metode for å håndtere stress, spenninger og traumer og er utviklet av amerikaneren Dr. David Berceli.

Berceli er traumatolog og bioenergetisk terapeut med doktorgrad i klinisk sosialarbeid. Han utviklet metoden etter i flere år å ha arbeidet med mennesker i krigsrammede områder i Midt-Østen og Afrika. Her så han at barn fikk bearbeidet mye stress og traumer når de skalv av frykt, mens voksne undertykket denne naturlige, kroppslige reaksjonen.

TRE er et resultat av Bercelis mangeårige søken etter å forstå hvordan man kan bruke kroppens egne mekanismer til å helbrede posttraumatisk stress. Dyr lever daglig med traumatiske hendelser som truer deres liv – og er en naturlig del av livet. Likevel blir de ikke traumatisert! Dette viser at dyr har instinktive mønstre for å forløse stresset i en traumatisk hendelse.

Poenget med TRE er å mobilisere nervesystemet og kroppens egne mekanismer for å helbrede traumatiske hendelser. I USA brukes metoden i militæret, politivesenet og i andre utsatte yrkesgrupper for å forebygge og behandle posttraumatisk stress.

I Norge har særlig psykologer og kiropraktorer tatt tak i metoden. Dr. David Berceli arrangerte sin første workshop her til lands i 2009. Siden dette har mange terapeuter, helsearbeidere og andre interesserte utdannet seg til sertifiserte TRE-instruktører.

I en artikkel i tidsskriftet Bedre Helse nr. 3-12, sier psykolog Barbro Andersen at hun ser behov for traumebehandlinger som ikke kun omfatter samtaler eller eksponering. ”Jeg har opplevd at pasienter er blitt dårligere av samtaleterapi fordi det å gå tilbake og snakke om fortiden, har reaktivert traumene, noe som kan være overveldende for nervesystemet. Med TRE kan vonde opplevelser bearbeides på en effektiv og ikke-verbal måte. Når man har lært øvelsene, kan man gjøre dem hvor som helst.”

I mitt eget yrke – både som sangpedagog og som terapeut – ser jeg stadig hvordan mine elever og klienter er preget av spenninger som er forårsaket av stress, traumer og prestasjonsangst. Etter at jeg selv ble TRE-instruktør, har jeg fått erfare hvordan denne metoden kan komme inn som en meget effektiv hjelp – til blant annet å kvitte seg med prestasjonsangst, nervøsitet og uhensiktsmessige spenninger.

Jeg underviser i TRE både i grupper og individuelt og i forbindelse med massasjeterapi. Jeg tilbyr også TRE-grupper kombinert med chanting (meditativ sang) og meditasjon/mindfulness. Dessuten arrangeres det grupper med spesielt fokus på prestasjonsangst.

For mer informasjon om metoden: Trauma Prevention

Til begynnelsen


HOVEDSIDE OM TRAUMA RELEASING EXERCISES OM MEDITASJON OM SANGUNDERVISNING MIN BAKGRUNN LINKER